Svenska kyrkan granskas

Blir förvånad när jag blir förvånad. Inte över granskningen i sig men resultatet. Tänker på min långa erfarenhet av Svenska kyrkan och med den som grund tänker jag att kyrkan inte är en plats för mygel. Den kulturen har jag inte mött. Slösaktiga eller utsvävande kulturer har jag mött i andra sammanhang inom den ideella sektorn. Och ibland förundrats över bristen på granskning. Några få har hamnat under luppen. Oftast för att en enskild person, ibland med dåliga kontrollsystem, satt i system att tillskansa sig omoraliska och/eller brottsliga förmåner. Detta och vidlyftiga löneförmåner har kostat vissa organisationer mycket i form av minskat förtroende och förlorade gåvogivare.

Om Svenska kyrkan tänker jag att den är en mycket stor organisation. Då är det inte särskilt märkligt att det går att visa dåliga exempel. Granskningen verkar visa olika grader av elände: klantighet, slösaktighet samt förmodligen några händelser som kan visa sig vara brottsliga i juridisk mening. Oavsett är det dåligt. Dåligt för Svenska kyrkans förtroende och med viss smitteffekt på andra.

En fördel med Svenska kyrkan är den öppenhet som präglar organisationen. Jag tror man smärtsamt accepterar granskningen även ”mellan skål och vägg”. Den allmänna kulturen känns sund. Jag är mer orolig för den lilla ideella organisationen med kombinationen slutenhet och en enstaka eldsjäl som drivande. Där finns det stora risker för en moraliskt dålig kultur som hänvisar till ”godhetskontot”.

Efter en uppdatering av händelserna ser jag mönstret tydligt – det verkar finnas en osund kultur inom Svenska kyrkan i utlandet. Det förvånar mig inte. Tyvärr. Men blir illa berörd att det skall drabba Svenska kyrkan i sin helhet.

Länk till Svenska kyrkans sida om granskningen

Länk till Aftonbladets granskning